Hvordan pumpe opp et SUP-brett?

Vi har laget en liten video som viser stegene for å pumpe opp et SUP-brett

Finn balansen

Balansepunktet er normalt ved bærehåndtaket på midten av brettet. Start med å sitte eller stå på knærne før du prøver å stå oppreist. Når du føler deg tryggere og klar reis deg forsiktig opp. Det er lurt å stå med litt bred beinstilling og ha en liten knekk i knærne.

Hold deg i nærheten av land

Før du finner balansen skikkelig og blir trygg på brettet er det lurt å holde seg i nærheten av land og også på grunt vann. Skal du padle med barn er dette også en ekstra trygghet. Ikke legg ut på de lengste turene i starten, bruk heller SUP-en til lek og moro slik at du blir trygg. Er det varmt nok i vannet kan det også være en ide å øve på å falle av brette og komme seg opp igjen, dette øker selvtilliten.

Start i rolig vann

Både vind og båttrafikk kan gi godt med bølger. Til du er trygg på brettet og føler du har god balanse kan det være lurt å starte i rolig vann. Har du f.eks et skogsvann i nærheten kan dette være en flott plass å starte på, eller en rolig og bred elv du kjenner godt. Selv når du blir tryggere vil gjerne de fineste opplevelsene på SUP være nært land og i forholdsvis rolig vann. Da rekker man også å nyte naturen og ikke bare tenke på at en bølge skal velte deg overende.

Kle deg etter vanntemperaturen

Selv om været er varmt, kan likevel vannet være iskald. Pass på at du kler deg etter vanntemperaturen. I de kaldeste sesongene anbefales det å bruke tørrdrakt også med tanke på sikkerhet. Våtdrakt er også fint å bruke når man padler. Flytevest er påbudt når du padler SUP, da en SUP også klassifiseres som en fremkostmiddel på lik linje med f.eks en kajakk.

Åretak

En SUP-åre skal være lenger enn høyden din. Det er også lurt å ikke velge en for tung åre, da man fort blir sliten i armene i starten. For å ta gode åretak begynner du langt fremme og inntil SUP-en, åren løftes når den er forbi føttene dine.